Každý rok bohužel není taková úroda, jak bychom si představovali a my ten další rok raději zasadíme o pár rajčat nebo o pár řádků mrkve nebo petržele více, abychom jí měli dost. Stejné je to i s ovocem. Některý rok květy zmrznou, nebo včely neopylují květy a není žádná úroda a ten další rok je zase moc velká. Co s ní uděláme, když ji nestihneme zkonzumovat?
Dobrým řešením může být konzervace, která nám zároveň zajistí tolik potřebné vitamíny na zimní období.
kompoty ve skle
Teď jen, jestli jsme na zavařování připraveni. Jestli máme potřebné množství sklenic a víček a také zavařovací hrnec s teploměrem. Tady vznikají nové nápady, jak zavařovat sklenice třeba v troubě nebo v myčce. Pokud máme sklenice s víčky, můžeme začít. Pokud budeme zavařovat kompoty, potřebujeme hrnec na svaření cukru s vodou podle návodu, dále naběračku a trychtýř se širokým otvorem, který nám zajistí, abychom si neušpinili sklenice. Budeme pak mít méně práce s čištěním hrdla sklenice. Jakmile máme ovoce zalité nálevem, zavřeme sklenice.

Jestli máme sklenice se šroubovacím uzávěrem, tak je utáhneme, jestli máme klasické omnia sklenice, musíme víčka zavřít hlavou. Pak naskládáme do hrnce, zalijeme vodou, která by měla mít přibližně stejnou teplotu jako naplněné sklenice a pomalu zahříváme až na sterilizační teplotu. Na tomto stupni zahříváme obsah hrnce potřebnou dobu. Po uplynutí této doby sklenice vytáhneme kleštěmi na vytahování sklenic z horké vody a necháme vychladnout.
sklizeň ze zahrady
Větší práci budeme mít s výrobou různých zeleninových směsí. Tato konzervace obnáší strouhání, vaření, mixování, pasírování a zavaření. Ke správnému poměru hlavních ingrediencí budeme určitě potřebovat kuchyňskou váhu. Příkladem nám může být například výroba domácího kečupu, který vyrábíme z rajčat, cibule a jablek. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, cibuli oloupeme a taky nakrájíme na menší kousky a jablka rozkrájíme na čtvrtiny a vybereme jádřince. Všechno dáme do většího hrnce, přidáme pochutiny a koření a dusíme. Necháme vychladnout tak, abychom mohli kečup namixovat. Po mixování přecedíme a nalijeme do skleniček. A pak už následuje jen zavařování, a to už známe.

Jak zachránit vitamíny
Ohodnoťte příspěvek
Jak zachránit vitamíny